logo mobiel

Glycogeen

Door: Lisa

Glycogeen is een energievoorraad die je lichaam kan aanspreken wanneer dat het nodig heeft. Glucose die je binnenkrijgt en niet direct verbruikt als energie wordt omgezet in glycogeen en voor een groot deel opgeslage in de spiercellen en voor een klein deel in de lever. Omdat glucose teveel water naar je cellen zou trekken waardoor een cel kan knappen, wordt glucose omgezet in glycogeen zodat er in de cellen alsnog een voorraad kan worden aangelegd. Een heel mooi mechanisme maar wel met een beperkte opslagcapaciteit.

Teveel aan glucose slaat je lichaam op in vetweefsel. Een nadeel omdat het veel meer energie kost voor het lichaam om glucose uit vetweefsel vrij te maken. De voorraad glucagon in je spieren kan op opraken, bijvoorbeeld door zware training. Daarom is het belangrijk deze weer aan te vullen, omdat het lichaam anders overgaat tot het afbreken van vetten en aminozuren (spiereiwitten). Dit zorgt voor afbreuk van de spiercellen.

Ga hier terug naar de kennisbank

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Mexicaanse eimuffins
Recept: Mexicaanse eimuffins

Mexicaanse eimuffins lekker met bacon of gehakt. Lees hier verder: Mexicaanse eimuffins

Gevulde eieren met ham
Recept: Gevulde eieren met ham

Goed gevulde eieren met ham, lekker om op tafel te zetten en het ziet er gezellig uit. Lees hier verder: Gevulde eieren met ham

Koolhydraatarme recepten
Recept: Koolhydraatarme recepten

Deze koolhydraatarme recepten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en helpen bij gezond afvallen in het koolhydraatarm dieet. Lees hier verder: Koolhydraatarme recepten in het koolhydraatarm dieet

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

low carb recepten