Gezond en gevarieerd eten is goed voor je lichaam, dat is algemeen bekend. Maar welk voedingsmiddel is nou gezonder als het evenveel calorieën bevat? Kortom, welke producten zijn nou echt gezond en welke producten niet? Wanneer je boodschappen doet in de supermarkt zijn er zoveel verleidingen en aanbiedingen waardoor het soms lastig kan zijn om een gezonde keuze te maken als je wilt afvallen. Hoe je een gezondere keuze maakt ga ik je vertellen in dit artikel, want gezond eten hoeft namelijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.
Het is belangrijk dat je weet wat je lichaam precies nodig heeft, in welke hoeveelheid en welke verhoudingen. Je lichaam heeft verschillende voedingsstoffen, brandstoffen en bouwstenen nodig, om zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren. Zowel de bekende macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) zullen aan bod komen, maar ook de micronutriënten. Belangrijk dus dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en in de juiste verhoudingen.
Laten we eerst een beginnen met de uitleg wat calorieën nou eigenlijk zijn. Een calorie is een maatstaf om de hoeveelheid energie weer te geven. Één calorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om één gram water één graad Celsius te verwarmen. Dit is erg weinig, daarom gebruiken we de maat kilocalorie (Kcal). Calorie en kilocalorie worden vaak verkeerd en door elkaar gebruikt. 1 kilocalorie zijn duizend calorieën.
Volgens de richtlijnen heeft een gezonde volwassen man ongeveer 2500 Kcal per dag nodig en een gezonde volwassen vrouw ongeveer 2000 Kcal. De hoeveelheid calorieën die iemand nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Dit heeft te maken met de hoeveelheid beweging iemand krijgt, de leeftijd, levensstijl, je werk, maar ook je lichaamsbouw heeft er invloed op.
Iemand met meer spieren heeft meer calorieën nodig, dan iemand met weinig spieren. Spieren gebruiken namelijk veel energie. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer energie jij nodig hebt. Energie halen we uit onze voeding, de macronutriënten, koolhydraten, vetten en eiwitten geven ons energie. Hoeveel energie zij leveren is verschillend:
Dit is misschien een vraag die je al vaker gehoord hebt, dat deze twee broodjes even gezond of ongezond zouden zijn, maar is dat ook echt zo? In eerste instantie zal je denken dat een broodje kaas gezonder is dan een gefrituurde kroket, want gefrituurd eten is immers ongezond. Maar wist je dat 100 gram kaas veel meer calorieën bevat dan 100 gram kroket uit het frituurvet?
Voedingstof | 100 gram 48+ kaas | 100 gram kroket (uit de frituur) |
---|---|---|
Calorieën | 380 kcal | 232 kcal |
Eiwitten | 25 gram | 10,7 gram |
Koolhydraten | 0 gram | 17 gram |
Vetten | 30 gram (20 verza.) | 13,9 gram (6,2 verza.) |
Vezels | 0 gram | 0 gram |
Natrium | 0,5 gram | 0,5 gram |
Zo wordt meteen duidelijk dat kaas veel meer calorieën bevat, meer vet, maar ook meer eiwitten en geen koolhydraten. Ondanks dat je verwacht dat een kroket uit het frituurvet meer vet bevat dan kaas, is dit niet het geval. Wel is het zo dat je van kaas niet zo snel 100 gram eet, een portie kaas weegt meestal rond de 35 gram en één kroket al gauw 70 gram weegt. Daarom is het wel zo interessant om het per portie te bekijken en niet per 100 gram.
Voedingstof | 35 gram 48+ kaas | 70 gram kroket (uit de frituur) |
---|---|---|
Calorieën | 114 kcal | 163 kcal |
Eiwitten | 7,5 gram | 7,5 gram |
Koolhydraten | 0 gram | 11,9 gram |
Vetten | 9 gram (6 verza.) | 9,7 gram (4,3 verza.) |
Vezels | 0 gram | 0 gram |
Natrium | 1,15 gram | 1,15 gram |
Wanneer je naar de porties kijkt, zie je dat een kroket meer calorieën bevat dan kaas. Voor de rest bevatten ze ongeveer evenveel eiwit en vet, maar kaas bevat geen koolhydraten en een kroket wel. Hierbij zijn nog niet de voedingswaarde van een broodje, eventuele sauzen en rauwkost berekend. Wanneer je die erbij rekent en het slechts bij één broodje houdt, kun je toch beter voor een broodje kaas kiezen, hierbij zitten vaak nog wat groenten en geen sauzen. Bij een broodje kroket zitten vaak geen groenten, maar wel saus.
Op deze manier kun je ook een glas cola en een banaan vergelijken, beide bevatten ongeveer evenveel calorieën. Een banaan bevat veel suiker, net zoals er in cola ook veel suiker zit. Maar hier zit wel degelijk een verschil in voedingswaarde. Een banaan bevat namelijk ook veel vitamines en mineralen, iets wat er in cola ontbreekt. Daarnaast bevat een banaan ook voedingsvezels, een glas cola niet en niet alle koolhydraten in een banaan zijn snelle suikers. In dit geval is het dus zeker gezonder om een banaan te eten, dan een blikje cola te drinken. Naast dat ze allebei veel suiker bevatten, bevat een banaan ook veel gezonde voedingsstoffen, dit in tegenstelling tot een glas cola.
Vaak denken mensen dat pindakaas erg ongezond is, omdat het veel vetten bevat. Dit is echter niet waar, pindakaas bevat namelijk veel gezonde vetten, mits je een goede variant koopt. Een goedkope pot pindakaas kan namelijk wel ongezond zijn, hier worden vaak transvetten in verwerkt en transvetten zijn erg slecht voor je gezondheid, zoals je waarschijnlijk al weet. Wanneer je voor een variant kies waar 100% pinda’s worden gebruikt en verder niets in zit, is pindakaas een gezond beleg, mits je het natuurlijk met mate eet. Pindakaas bevat enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetten (omega 3 en omega 9). Daarnaast bevat pindakaas ook voedingsvezels, die zijn erg gezond en bevorderen de darmwerking en spijsvertering. Pindakaas bevat ook verschillende B vitamines, vitamine E en verschillende mineralen en aminozuren.
Dit geldt niet voor chocoladepasta, hier zitten namelijk erg veel suikers in en in tegenstelling tot pindakaas ongezonde vetten. Ondanks dat chocoladepasta wel wat eiwitten en een kleine hoeveelheid mineralen bevat is het een ongezonde keuze door de hoeveelheid suikers. Wanneer je kijkt naar het etiket van een bekend merk chocolade pasta, zie je dat meer dan de helft suiker is! Gelukkig zijn er wel gezondere varianten van chocoladepasta te vinden en daarnaast kun je het ook heel makkelijk zelf maken. Zo weet je zeker dat het gezonder is en er geen onnodige toevoegingen in zitten. Gebruik als basis voor het maken van chocoladepasta een notenpasta zoals, hazelnoten pasta, amandelpasta of cashewnoten pasta, net wat je lekker vindt. Hieronder vind je het recept:
Bereidingswijze
Als je alleen naar de calorieën van een voedingsmiddel kijkt, lijken producten misschien hetzelfde. Toch kan de voedingswaarde van een product flink verschillen, kijk daarom altijd naar de voedingswaarde van een product en niet alleen naar het aantal calorieën. Een banaan en een glas cola bevatten misschien evenveel calorieën, maar een banaan bevat ook vitamines, mineralen, antioxidanten, voedingsvezels en wat eiwitten. Bij een gezond product draait het dus niet alleen om de hoeveelheid calorieën, maar ook om de rest van de voedingswaarde. De hoeveelheid calorieën zegt namelijk niks over de kwaliteit van het eten.
Zo staan hierboven een aantal voorbeelden, maar om het nog maar eens te verduidelijken hier nog een voorbeeld. 100 gram ijs op basis van room, bevat ongeveer evenveel calorieën als 100 gram makreel. Toch is makreel een stuk gezonder dan roomijs. Makreel bevat veel gezonde vetten, vitamines en mineralen, deze vis is erg gezond, dit in tegenstelling tot roomijs. Begrijp me niet verkeerd, je zou natuurlijk ook kunnen afvallen als je iedere dag 1500 Kcal eet in de vorm van snoep, koek, chips en pizza.
Uiteindelijk draait afvallen om een negatieve energiebalans te creeëren, maar je begrijpt natuurlijk wel dat je dan helemaal niet gezond bezig bent. Je krijgt dan helemaal niet de voedingsstoffen binnen die je lichaam zo hard nodig heeft en waarvan jij een gezond en fit lichaam krijgt. Het aantal calorieën dat een product bevat speelt zeker een rol bij het afvallen, maar de voedingswaarde van een product telt net zo zwaar.
Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.
Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa