Bloemkoolrijst is de smakelijke én hippe variant op vele koolhydraatrijke producten met een zelfde structuur. Je vindt ze in de supermarkt vaak naast de bakjes met courgettespagetti, wortelpasta en broccolirijst. Je kunt er heerlijke maaltijden mee bereiden die je in de traditionele vorm al kent, zoals nasi of een curry, die niet alleen verrukkelijk smaken maar ook koolhydraatarm zijn. Een mooi alternatief dus!
De naam van dit populaire product? Die valt simpel te verklaren. Bloemkoolrijst is namelijk gemaakt van de Brassica oleracea convar de botanische naam voor 1 van onze meest bekende oud-hollandse groente: de bloemkool. Qua kleur en structuur lijkt deze in de gemalen vorm op rijst. De duur van het malen geeft een grotere of een kleinere korrel, zodat deze passend wordt bij het gerecht. Afhankelijk van het gerecht kan de bereidingswijze tevens gevarieerd worden. Lees daarvoor verder bij ‘Hoe maak je het’.
Wie precies bedacht heeft om rijst te maken van bloemkool is niet geheel duidelijk. In 2017 heeft wel een winkel hiermee de jaarprijs ‘Goede voeding’ hiermee gewonnen. Wel weten we dat de oorsprong van bloemkool waarschijnlijk in Turkije ligt en door een Arabische landbouwer naar Sevilla is gebracht om daar te kweken.
Koolhydraatvervangers hebben de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt omdat ze simpelweg helpen om aan de minimale hoeveelheid groente per dag te komen. Het feit dat bloemkoolrijst mede zo populair is komt met name omdat de structuur hetzelfde gevoel geeft in de mond als bekende voedingsmiddelen zoals rijst en couscous. Aangezien een gezonde leefstijl inclusief healthy food steeds belangrijker wordt voor veel mensen, wint bloemkoolrijst steeds meer aan populariteit niet alleen door zijn smaak maar ook door zijn koolhydraatarme voedingswaarde aangezien het zetmeel ontbreekt. Het kan daarom helpen in een dieet of leefstijl voor het bereiken of behouden van een gezond(er) gewicht.
De populariteit van bloemkool heeft tevens te maken met de smaak van deze groente die simpelweg goed matcht met een enorme variatie aan andere producten. Een aantal favoriete combinaties zijn:
Dat maakt bloemkool dus een enorm flexibele groente om te verwerken in een gerecht.
Er zijn veel koolhydraatrijke producten waarvoor bloemkoolrijst prima als alternatief kan dienen. Denk hierbij niet alleen aan de eerder genoemde rijst of couscous, maar ook aardappelen in een stamppot en deeg van een pizza. Het gaat bij de laatste drie niet zo zeer om de structuur maar om de gemalen bloemkool te gebruiken in het bereiden van een pizza, ontbijtpap of stamppot. Ben nieuwsgierig geworden? Inspiratie voor heerlijke gerechten met bloemkoolrijst vind je hieronder bij ‘Recepten’.
Per 100 gram bevat bloemkoolrijst 24 calorieën, 3 gram koolhydraten, 2 gram eiwitten en 0 gram vet. Vergelijk dit maar eens met een ‘normale’ portie van 200 gram gekookte zilvervliesrijst die 60 gram koolhydraten bevat.
Bloemkoolrijst kun je klaarmaken in de wok, de koekenpan, kookpan of in de oven. Eén ding blijft daarbij echter hetzelfde en dat is dat het eerst gemalen moet zijn. Dat kan met behulp van een een keukenmachine of blender. Afhankelijk van de grootte van de korrel die je wenst, maal je de bloemkool langer of korter. De stronk van de bloemkool kun je gewoon mee vermalen met de roosjes, de bladeren dien je te verwijderen. Voor meer gemak koop je het kant-en-klaar in de supermarkt. Vergeet niet, je moet de rijst tijdens het bereiden wel even op smaak brengen met behulp van kruiden en olie. Verder is het bereiden van bloemkoolrijst? Dat is zo gepiept!
In de wok- of koekenpan maak je de rijst op hoog vuur samen met een scheutje olijfolie en peper en zout door het om te scheppen in een paar minuten klaar.
In een voorverwarmde oven bereid je de rijst op .. graden door het over een bakplaat uit te spreiden in .. minuten klaar. Strooi er een snufje peper en zout over. Door de rijst in de oven te bereiden krijgt het een lekkere geroosterde smaak. Overigens kun je een bloemkool ook in plakken roosteren in de oven voor een zogenaamde bloemkoolsteak.
Hieronder vind je een aantal recepten om zelf te bereiden met bloemkoolrijst.
Dit is waarschijnlijk de meest bekende maaltijd met bloemkoolrijst, maar daarom zeker niet minder lekker. Mocht je het niet erg vinden om iets meer koolhydraten binnen te krijgen dan puur vanuit deze maaltijd, kun je altijd nog een schaaltje kroepoek on the side serveren of enkele lepels (zelfgemaakte) pindasaus toevoegen.
Deze variant op curry madras is bij ons thuis ontzettend geliefd. We maken hem met bloemkoolrijst of met linzen om er wat variatie in te houden. Aangezien de bloemkoolrijst apart wordt klaargemaakt, kun je voor mee-eters ook eenvoudig traditionele rijst erbij koken. Zo eet iedereen met smaak én een goed gevoel zijn bord leeg.
Heerlijk op een warme zomerse dag als lunch of diner. Vrienden die langs kwamen waren verrast toen ze hoorden dat dat deze salade niet uit doorsnee couscous bestond. Goed om te weten, om de structuur van couscous zoveel mogelijk na te bootsen, wordt de bloemkool gemalen tot een wat fijnere korrel voor dit gerecht.
Eenvoudig te bereiden en zowel in de zomer als winter prima om op tafel te zetten.
Dit is pas echt verantwoord genieten. Hoewel je zou denken dat risotto een lastig gerecht is om te evenaren, lukt dat met onderstaande bereiding echt prima. Dus heb je zin in een gezond(er) italiaans avondje, dan klinkt onderstaand gerecht je vast als muziek in de oren.
Dit feestje in een kommetje komt oorspronkelijk uit Hawaii en bestaat in de traditionele vorm uit fijngesneden rauwe vis en/of groenten en rijst. Ondanks dat dit heel gezond klinkt bevat het door de doorgaans toegevoegde sushirijst een grote hoeveelheid koolhydraten. Hoe fijn is het dan, dat je kunt kiezen voor onderstaand alternatief. De bloemkoolrijst is ook te vervangen voor paarse bloemkool voor een extra kleurrijk en feestelijk tintje. In plaats van de falafel kun je kiezen voor gerookte zalm of gerookte kipfilet en mango.
Veel plezier met uitproberen van de bloemkoolrijst als koolhydraatarme smaakmaker! Mocht je benieuwd zijn naar nog meer recepten, kijk dan hieronder.
Een van de populairste recepten uit Lisa's eerste boek Lisa kookt koolhydraatarm is de bloemkoolvla. Je zou niet zeggen dat dat lekker is, maar het tegendeel is waar!
Bootjes maken van groente is een bekende manier om meer groente te eten en het ziet er ook nog eens leuk uit. Deze aubergine bootjes zijn met de bloemkoolrijst erbij weer een nieuwe twist. Het vruchtvlees van de aubergine kun je meebakken in de vulling, maar dat hoeft niet. Je kunt er namelijk ook heerlijke home-made baba ganoush van maken voor op een toastje, geroosterde (koolhydraatarme) boterham of op stokbrood.
Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa